Alpakkaprodukters forskjellige kvaliteter

Det finnes flere forskjellige kvaliteter på produkter laget av alpakka. Alpakkafiber er et meget eksklusivt og dyrt råstoff, og prisingen av alpakkaprodukter kan ofte virke forvirrende. Vi vil her gi en oversikt over de vanligste begrepene, og samtidig gi en forklaring på hvorfor prisene varierer.

1.Babyalpakka
Babyalpakka er alpakka av ypperste kvalitet. Det er alpakkaens første fell, som gjerne klippes mellom ett- og toårsalder. Den første fellen er det som kalles babyalpakka, og vil være den fineste fellen den enkelte alpakkaen noen gang har produsert. Men i store produksjonsmiljøer vurderer man babyalpakka på finhet (hovedsaklig tykkelse i micron) pga problemer med å holde styr på hvilken klipp fellen kommer fra - den første, andre eller senere. Et produkt laget av 100% babyalpakka er dyrt, men det er også en investering i et plagg som vil vare i generasjoner. Produktet vil være meget lett i vekt og ha ypperlige termiske egenskaper. Alpakka generelt, men babyalpakka spesielt oppfører seg mye som lær, i at det blir bedre og bedre jo mer man bruker det, forutsatt riktig stell. Fibrene skal ikke være tykkere enn 21 – 22.5 micron, og kan være ned til 13! Den er selvsagt 100% kløfri og meget lett i vekt. Ofte blir fibrene som er under 20 micron referert til som Royal alpakka. Fibrene mellom 20 og 22.5 kan refereres til som Premium alpakka.
 
2.Alpakka
100% alpakka betegner et produkt som er laget av ren alpakka uten andre materialer iblandet. Produktet er vanligvis laget av fiber fra klipping nr to eller senere. Fibrene skal likevel være under 26.5 micron. Ved 28 micron, men avhengig også av CV, vil plagget klø. For en vinterjakke er det kanskje ikke så farlig om den klør på huden, men generelt skal man ikke lage plagg av fiber som overstiger 26,5 micron. Produktet er fortsatt mykt og har mer volum enn babyalpakka.

Noen strekker begrepet til 28 micron og kaller det standard alpakka. Grov/coarse alpakka can være opptil 35 micron, og faktisk noen ganger over. Men, for en jakke er det helt ok, man skal ikke ha den inntil huden, og de termiske egenskapene er fortsatt gjeldende!

Til sammenligning ligger vanlig saueull på ca 45-50 micron. 
 
3.Alpakka blandet med andre materialer
Det er mange grunner til å blande alpakka med andre materialer:

a.For å øke slitestyrken. (spesielt sokker)
b.For å øke volumet på plagget.
c.For å holde prisen på produktet nede.

Det er ikke noe galt i å blande alpakkafibrene med andre materialer i seg selv. Men det er uansett årsak viktig å opplyse om blandingsforholdet i produktet. Dette vil vi i Knapper Alpakka alltid følge opp!

Vanlige materialer å blande inn er:

A.Silke
gir en ekstra glans til produktet, men fører ikke til at prisen blir billigere.

B.Ull
gjør at plagget kjennes mer ”familiært” ut. Produktet vil ikke føles like mykt som et produkt laget av 100% alpakka, men vil gi en lavere pris på produktet samtidig som det ikke ødelegger alpakkaens unike termiske egenskaper, avhengig av hvor mye ull man blander inn selvsagt. Ikke mer enn 20% er anbefalt da saueullen er grovere, og vil fort gjøre at plagget klør, avhengig av hva slags plagg det er snakk om.

C.Nylon
vil føre til en lavere pris, og er faktisk også helt nødvendig i produksjon av sokker som skal tåle påkjenningen ved timer i en fjellstøvel feks. Gjort på riktig måte vil alpakkaens termiske egenskaper bli ivaretatt. Nylon kan også brukes for å gi mer volum til et plagg, samtidig som det føles mykt og deilig.

D.Acryl
vil føre til en lavere pris. Dette kunststoffet er ofte brukt i produkter som er merket 100% alpakka, eller bare alpakka, og koster 100Kr. Det er lett å få acryl til å føles mykt og deilig, og blir derfor ofte blandet inn i opptil 80%! Alpakkaens unike termiske egenskaper vil bli borte når så mye acryl blandes inn, og plagget vil være loet i stykker etter en sesong. Maks 50% acryl er akeptabelt, og blandes inn for å gjøre plagget billigere, og for å gi plagget volum.

Vær OBS på at enkelte kan være allergiske overfor acryl, og at maks 50% acryl gir et plagg av akseptabel kvalitet.

I tillegg til dette vil produktets kvalitet være avhengig av hvilken tykkelse på veven og tråden som har blitt brukt er. Vi har oppleved å få tilsendt plagg som er avertert som 100% babyalpakka, men absolutt ikke hverken i vekt eller følelse ligner på babyalpakka i det hele tatt. I disse tilfellene var det heller ikke babyalpakka, men noen ganger alpakka, og desverre i de fleste tilfeller en god porsjon acryl. I noen tilfeller var tykkelse på tråden og veven altfor tykk, slik at plaggene ble en grov feilrepresentasjon av hva alpakka leverer. Vi selger selvsagt ikke disse produktene.

Det finnes spesielt en produsent som er kjent for å blande altfor mye acryl inn i produktene sine, for så å utgi det for å være babyalpakka. Heldigvis klarte vi på grunn av research før kjøp å styre unna dette selskapet. Moralen er, vær kritisk når du kjøper plagg i alpakka! Insister på å få oppgitt hva plagget er laget av, og blir det oppgitt at det er snakk om 100% babyalpakka og prisen er 100kr, så kan du trygt regne med at ikke hele historien er fortalt!

Prisen vil også avhenge av om produktet er vevet, strikket, håndstrikket, semi-industrielt produsert eller industrielt produsert. Vær obs på at håndstrikket ikke nødvendigvis betyr beste kvalitet. Er det håndstrikket avhenger det selvsagt veldig av hvem som har strikket.

Vi vil kun selge produkter vi føler representerer alpakka på best mulig måte, og vil gjøre vårt beste for å gi så korrekt informasjon som mulig. Og vi vil selvsagt alltid oppgi det hvis plagget er laget av en kompositt!