Hva man bør se etter i en alpakka

Det som skiller ett dyr fra det neste er form og fiber. Utstillinger arrangeres nesten over hele verden og dyrene vurderes i forhold til disse karakteristika. Dyrets fiber kan også vurderes separat. Vinnerne i disse utstillingene kan kreve høyere priser i salg og tjenester da de har bevist sin verdi.

Ustillingskategoriene er gjerne delt på kjønn, farge, alder, klippet eller ikke, og avkom. Suri og huacaya vurderes uavhengig av hverandre. Dette betyr at kjøpere av alpakka må forstå at form og fiber er svært viktige egenskaper. Du bør lære så mye du kan selv om dette og du kan få hjelp fra andre alpakkaeiere. For oss personlig vil alpakkaens personlighet være en viktig vurdering, men er altså ikke noe som vurderes på en utstilling.

Form

formForm betyr hvor korrekt alpakkaens kropp er. Alpakkaer bør ha rette ben når man ser de forfra og de bør ikke være for nære hverandre. Mange alpakkaer har forben som svinger svakt utover ved ankel og tær. Dette er ikke en kjempefeil, men det kan koste deg plasser i utstillinger. Ben som er svært nær hverandre indikerer et smalt brystparti og dette er mer alvorlig enn en svak sving i bena.

Bakbena bør være langt nok fra hverandre til at det indikerer et bredt bekkenområde. Som kuer og hester (og folk!) kan alpakkaene være kalvbent og hjulbent. Det er viktig at du lærer hva riktig benstilling på en alpakka er, ettersom dette er viktig for dyrets helse.

Besøk utstillinger eller les om de på internett, og se spesielt på de som vinner. Det er lettest å se på de som er klippet, da du kan se dyret riktige linjer og konturer i kroppen. Det kan uansett være verdifult å lære seg å kjenne alpakkaens riktige form med hendene.

Det bør være lik lengde på bena, ryggen og nakken på en ideell alpakka. Hvis bena er korte, men nakken lang vil du få et litt "nedtrykt" utseende. Hvis nakken er kort og ryggen lang vil du få en alpakka som ser ut som en buss. Proposjonene er viktige. Like viktig er benbygningen. Ben og skuldre skal ikke se tynne ut. God benbygning betyr mindre leddbetennelse og andre problemer senere.

Alpakkaer har ikke tenner i overkjeven, men en hard gom. Ideelt sett bør tennene møte gommen jevnt, og ikke stikke fram fra gommen når munnen er lukket (underbitt) eller treffe langt bak i gommen (overbitt). Mange alpakkaer som hadde perfekte tenner ved ett- og toårsalderen kan få mindre perfekt bitt ved fire- og femårsalderen. Alpakkaens bitt forandrer seg med alder. Du bør ikke anta at alpakkaen har perfekt bitt selv om det ser bra ut når du ser alpakkaen. Tennene kan slipes til et perfekt bitt i de fleste tilfeller. Dette gjøres jevnlig på mange dyr og er helt normalt for å sikre at alpakkaen ikke har problemer med å spise. Vi sjekker tennene spesielt ved hver klipping på vårparten.

PS. Har du en alpakka som blir tynnere og tynnere? Sjekk munnen! Se etter tannproblemer eller hevelser. Alpakkaen er avhengig av en velfungerende munn. Et i utgangspunktet bagatellmessig tannproblem kan gi store konsekvenser. Apropos: tannfelling er normalt i to til tre-årsalderen.


Fiberen

Spørsmål

  • Hva betyr "god fiber"?
  • Hva ved fiberen blir vurdert som viktig av oppdrettere, dommere på utstillinger, produsentene i alpakkalandet Peru og spinneriene? Er det de samme tingene?

Alpakkafiberens mange gode egenskaper.

Et voksende marked for fiber

Vi i Norge har lenge hatt god ullproduksjon og ullproduktene våre er i verdensklasse. De siste årene har andre typer ull eller fiber blitt interessant. Angora, mohair, merino og også alpakka blir mer og mer populært etterhvert som disses kvaliteter blir oppdaget av kundemassen. Markedet er allerede etablert for alpakkaprodukter.

Nå har vi også spinnerier som kan ta hånd om alpakkafiber i Norge, mens det tidligere måtte sendes utenlands for prosessering. Det gir oss helt andre og bedre muligheter til å selv produsere garn eller klær av fiberen fra alpakkaene våre. Alpakkaeierne i Norge jobber sammen for å ytterligere øke muligheten for alpakkaprodukter her til lands.

Hva er god fiber?

All alpakkafiber er forskjellig fra hverandre og det er utfordringen til enhver oppdretter å forbedre hver generasjon alpakka. Tykkelse, antall hår pr cm2, glans, krimp, hårlengde, vekt og farge er alle viktige faktorer. Det er mulig å få godt antall hår pr cm2, med god krimp og glans som så mange ønsker. Mye av fiberen som har fått til dette godt har tidligere kun vært hvite alpakkaer. Nå har de andre fargene blitt drettet på over lang tid og får de samme kvalitetene som tidligere var nesten forbeholdt hvite. Nå går trenden mot økologiske og naturlige produkter, og ubleket og ufarget fiber er mer i vinden, slik at det er verdifullt å avle på fargede dyr.

fiber2I tillegg til ovenstående må oppdretteren ta hensyn til dekkhår og for solide fiber. Alpakkaer bør ha så little dekkhår som mulig i de beste områdene eller salen, og det bør være knapt merkbart når man ser på alpakkaen. Noen eldre alpakkaer vil få flere dekkhår når de blir mellom fem og seks år. Hanner som har merkbart med dekkhår når de er to til tre år gamle bør ikke brukes til avl. Hunner som har mye dekkhår på salen ved to til tre års alder blir vanligvis avlet på, men kun til hanner av høyere kvalitet. Hårene skal være hule, men ikke for mye da de blir svake. "For mye" er en marg som er mer enn 60% av diameteren til håret. Du kan ikke se med det blotte øyet hvor tykk kjernen i håret er, så du må bruke mikroskop. Målet til alpakkaoppdretteren er å avle oppover i beviste, genetiske kvaliteter.

Noen vil snakke varmt om tettheten en alpakka har av fiber på ansiktet som et bevis på fiberens kvalitet. Det er ikke bevist at det er en sammenheng mellom kvalitet og mengde fiber i ansiktet. Dommerne ser etter de følgende egenskapene: finhet og følelse, tetthet, krimp og glans, men også kroppsbygning.

Mikron

En viktig metode for å vurdere fiber er mikrontallet, men andre egenskaper er vel så viktige. Flere målelaboratorier vil utføre en måling av fiberen mot en avgift. Vi bruker et velrennomert laboratorium i New Zealand som gir en komplett analyse av fiberens totale kvalitet. Det resulterende histogrammet viser fire viktige måltall av de første 2000 individuelle fiberne fra prøven.

Les mer om målekriterier og måltall for alpakkafiber.

Hvordan blir fiber vurdert og av hvem?

Oppdrettere vil se etter og avle for den mest eksepsjonelle alpakkaen man kan få frem. Oppdretterne vil ha de samme karakteristikkene som fiberdommerne ser etter. Noen karakteristika er mer arvelig enn andre. Etterhvert som nivået på alpakka øker i Norge vil oppdretterne forplikte seg til å avle for det beste. Høykvalitetshingster klarer å videreføre sine egenskaper i sitt avkom, og vi kan se avkommet vinne i konkurranser om og om igjen. Slike dyr kan bli svært verdifulle. Vi har funnet hingster som har vært avertert til salgs for ca syv millioner kroner ($1000000) i USA, men vi kommer nok aldri til å komme til det nivået her til lands, heldigvis!

Oppsummert ser fiberdommere etter følgende:

  1. Finhet og følelse
  2. Ensartethet i mikron, hårlengde og farge
  3. Form definert av krimp, bunting (hårene ligger i bunter) eller tetthet
  4. Glans
  5. Mangel på dekkhår og urenheter
  6. Vekt

Kommersielle spinnerier i f.eks. Peru har syv graderinger av fiber basert på mikrontallet (tykkelsen). Den fineste er Royal alpakka med en micron på under 20, og babyalpakka, som er fiber med diameter på mellom 20 og 22,9. Superfin er mellom 23 og 26,9 mikron. Erfarne sorterere i Peru sorterer og graderer alpakkafiber for hånd.

Mer om gradering av fibertykkelse.

Vi håper artikkelen har gitt et lite innblikk i hva man bør se etter i en alpakka.Det er ikke lett å få oversikt over vurderingen av fiberens forskjellige kvaliteter, og sammenhengen mellom de, det er en vitenskap i seg selv! Denne artikkelen søker kun å gi et overblikk. Gå til en oppdretter og spør hva de synes er viktig å avle frem, sammenhold dette med hva du selv har funnet frem til og planlegg ditt oppdrett deretter. Det finnes ingen absolutt fasit, hadde vi hatt det ville vi hatt bare perfekte alpakkaer alle sammen!

Gå gjerne til vår nettbutikk og se noen av de flotte produktene man kan få av alpakkaens fiber!