Hvorfor alpakkautstilling?

 

paris.jpg

Så… hvorfor har vi alpakkautstillinger? Er det for å kunne posere ved siden av vår vakre alpakka og sole oss litt i glansen?

Nei, dette er ikke en skjønnhetsutstilling, det er et fesjå.

Det er stor forskjell på kvaliteten på de forskjellige alpakkene. Noen leverer 1 kg salfiber pr år, noen leverer 4-5. Noen leverer 4-5 kg mindre god fiber, mens noen leverer 2 kg førsteklasses.

Det vi forsøker å få til hos alpakkaen er i korte trekk god gjenvekst, fin fiber, og sunne dyr. Vi har ikke en standard som sier noe om hvor store ørene skal være, eller hvor lang, eller kort, nesen skal være. Bedømningen går på kvaliteten på fiberen, mengden av fiber, og sunnheten til dyret.

 

 

 

Kvalitetskriteriene man bedømmer en alpakka etter er

  • tetthet
  • finhet
  • fiberdekning på ekstremitetene
  • crimp
  • gjenvekst
  • jevnhet (at fiberen er jevnt fin over så stor del av kroppen som mulig) og uniform farge (gjelder ikke grå)
  • fravær av primærfiber (dekkhår)
  • glans
  • og man ønsker at alpakkaen skal ha en harmonisk kroppsbygning, bitt og benstilling er viktig, og vi vil ha sunne dyr

Som nybegynner er det nyttig å delta på utstillinger for å få en kvalifisert dommer til å evaluere hvordan det ligger an med avlen, og et svar på om vi går i riktig retning for å få dyr som vil gi økonomisk avkastning? En god dommer kan gi deg svaret på tilstanden til dine dyr akkurat der og da, den dagen.

Det er kjernen i alpakkautstillinger. Vi ønsker å få en uhildet person til å bedømme våre alpakkaer slik at vi vet hvilke dyr som egner seg avl, og hvilke som ikke gjør det. Vi stiller de fordi vi ønsker å bygge en bærekraftig næring i Norge, som allerede nå importerer 250 tonn alpakkafiber hvert år.

miorain

Det er forskjell fra en alpakka til den neste. For nye alpakkaeiere kan det være viktig å være bevisst på hva de ønsker å få ut av sitt alpakkahold. Noen vil ikke bry seg med det, skal man ha et par dyr for kosens skyld spiller det jo heller ingen rolle. Da er det viktigste at alpakkaen er vakker, og har riktig personlighet for akkurat deg. 

Vi får stadig telefoner hvor det første vi blir spurt om er "hva er prisen på en alpakka", og vi leser i aviser og artikler "de er svært tilbakeholden med å opplyse pris". Dette er jo ikke riktig.

Ingen alpakkaoppdrettere er tilbakeholdne med å opplyse om pris. Men vi må vite hva du som ny alpakkaeier ønsker. En alpakka koster på verdensbasis fra kr 0 til 6 millioner kroner. Her i Norge ligger prisene på 15000 kr til 300000 kr. En alpakka av god kvalitet og spesielle egenskaper er dyr, ikke bare i Norge, men på verdensbasis.

Det er viktig å være klar over at en alpakka med topp fiberkvalitet kanskje ikke er det du er ute etter, kanskje temperament er viktigere? Det ene utelukker selvsagt ikke det andre, og vi i Knapper Alpakka mener bestemt at det finnes et riktig sted for enhver alpakka. Fortell oss hva du er ute etter så vil vi gjøre vårt beste for at du skal finne den alpakkaen som er riktig for akkurat deg!

Husk, hvis du er usikker på hvilken alpakka, hvilken kvalitet, farge eller annet som er riktig for deg, så kom på besøk til oss. Vi vil hjelpe deg til å identifisere hva som vil passe deg ut fra hvilke tanker du har. Kanskje innspill fra oss vil hjelpe deg til å finne riktig alpakka? Skjer det vil vi bli glade, riktig alpakka til riktig person gjør at både dyr og menneske vil få det godt sammen i mange år, og det er vår målsetting. Lykkes du, lykkes vi.