Hva man bør se etter i en alpakka

Det som skiller ett dyr fra det neste er form og fiber. Utstillinger arrangeres nesten over hele verden og dyrene vurderes i forhold til disse karakteristika. Dyrets fiber kan også vurderes separat. Vinnerne i disse utstillingene kan kreve høyere priser i salg og tjenester da de har bevist sin verdi.

Ustillingskategoriene er gjerne delt på kjønn, farge, alder, klippet eller ikke, og avkom. Suri og huacaya vurderes uavhengig av hverandre. Dette betyr at kjøpere av alpakka må forstå at form og fiber er svært viktige egenskaper. Du bør lære så mye du kan selv om dette og du kan få hjelp fra andre alpakkaeiere. For oss personlig vil alpakkaens personlighet være en viktig vurdering, men er altså ikke noe som vurderes på en utstilling.

Form

formForm betyr hvor korrekt alpakkaens kropp er. Alpakkaer bør ha rette ben når man ser de forfra og de bør ikke være for nære hverandre. Mange alpakkaer har forben som svinger svakt utover ved ankel og tær. Dette er ikke en kjempefeil, men det kan koste deg plasser i utstillinger. Ben som er svært nær hverandre indikerer et smalt brystparti og dette er mer alvorlig enn en svak sving i bena.

Bakbena bør være langt nok fra hverandre til at det indikerer et bredt bekkenområde. Som kuer og hester (og folk!) kan alpakkaene være kalvbent og hjulbent. Det er viktig at du lærer hva riktig benstilling på en alpakka er, ettersom dette er viktig for dyrets helse.

Besøk utstillinger eller les om de på internett, og se spesielt på de som vinner. Det er lettest å se på de som er klippet, da du kan se dyret riktige linjer og konturer i kroppen. Det kan uansett være verdifult å lære seg å kjenne alpakkaens riktige form med hendene.

Det bør være lik lengde på bena, ryggen og nakken på en ideell alpakka. Hvis bena er korte, men nakken lang vil du få et litt "nedtrykt" utseende. Hvis nakken er kort og ryggen lang vil du få en alpakka som ser ut som en buss. Proposjonene er viktige. Like viktig er benbygningen. Ben og skuldre skal ikke se tynne ut. God benbygning betyr mindre leddbetennelse og andre problemer senere.

Alpakkaer har ikke tenner i overkjeven, men en hard gom. Ideelt sett bør tennene møte gommen jevnt, og ikke stikke fram fra gommen når munnen er lukket (underbitt) eller treffe langt bak i gommen (overbitt). Mange alpakkaer som hadde perfekte tenner ved ett- og toårsalderen kan få mindre perfekt bitt ved fire- og femårsalderen. Alpakkaens bitt forandrer seg med alder. Du bør ikke anta at alpakkaen har perfekt bitt selv om det ser bra ut når du ser alpakkaen. Tennene kan slipes til et perfekt bitt i de fleste tilfeller. Dette gjøres jevnlig på mange dyr og er helt normalt for å sikre at alpakkaen ikke har problemer med å spise. Vi sjekker tennene spesielt ved hver klipping på vårparten.

PS. Har du en alpakka som blir tynnere og tynnere? Sjekk munnen! Se etter tannproblemer eller hevelser. Alpakkaen er avhengig av en velfungerende munn. Et i utgangspunktet bagatellmessig tannproblem kan gi store konsekvenser. Apropos: tannfelling er normalt i to til tre-årsalderen.


Fiberen

Spørsmål

  • Hva betyr "god fiber"?
  • Hva ved fiberen blir vurdert som viktig av oppdrettere, dommere på utstillinger, produsentene i alpakkalandet Peru og spinneriene? Er det de samme tingene?

Alpakkafiberens mange gode egenskaper.

Et voksende marked for fiber

Vi i Norge har lenge hatt god ullproduksjon og ullproduktene våre er i verdensklasse. De siste årene har andre typer ull eller fiber blitt interessant. Angora, mohair, merino og også alpakka blir mer og mer populært etterhvert som disses kvaliteter blir oppdaget av kundemassen. Markedet er allerede etablert for alpakkaprodukter.

Nå har vi også spinnerier som kan ta hånd om alpakkafiber i Norge, mens det tidligere måtte sendes utenlands for prosessering. Det gir oss helt andre og bedre muligheter til å selv produsere garn eller klær av fiberen fra alpakkaene våre. Alpakkaeierne i Norge jobber sammen for å ytterligere øke muligheten for alpakkaprodukter her til lands.

Hva er god fiber?

All alpakkafiber er forskjellig fra hverandre og det er utfordringen til enhver oppdretter å forbedre hver generasjon alpakka. Tykkelse, antall hår pr cm2, glans, krimp, hårlengde, vekt og farge er alle viktige faktorer. Det er mulig å få godt antall hår pr cm2, med god krimp og glans som så mange ønsker. Mye av fiberen som har fått til dette godt har tidligere kun vært hvite alpakkaer. Nå har de andre fargene blitt drettet på over lang tid og får de samme kvalitetene som tidligere var nesten forbeholdt hvite. Nå går trenden mot økologiske og naturlige produkter, og ubleket og ufarget fiber er mer i vinden, slik at det er verdifullt å avle på fargede dyr.

fiber2I tillegg til ovenstående må oppdretteren ta hensyn til dekkhår og for solide fiber. Alpakkaer bør ha så little dekkhår som mulig i de beste områdene eller salen, og det bør være knapt merkbart når man ser på alpakkaen. Noen eldre alpakkaer vil få flere dekkhår når de blir mellom fem og seks år. Hanner som har merkbart med dekkhår når de er to til tre år gamle bør ikke brukes til avl. Hunner som har mye dekkhår på salen ved to til tre års alder blir vanligvis avlet på, men kun til hanner av høyere kvalitet. Hårene skal være hule, men ikke for mye da de blir svake. "For mye" er en marg som er mer enn 60% av diameteren til håret. Du kan ikke se med det blotte øyet hvor tykk kjernen i håret er, så du må bruke mikroskop. Målet til alpakkaoppdretteren er å avle oppover i beviste, genetiske kvaliteter.

Noen vil snakke varmt om tettheten en alpakka har av fiber på ansiktet som et bevis på fiberens kvalitet. Det er ikke bevist at det er en sammenheng mellom kvalitet og mengde fiber i ansiktet. Dommerne ser etter de følgende egenskapene: finhet og følelse, tetthet, krimp og glans, men også kroppsbygning.

Mikron

En viktig metode for å vurdere fiber er mikrontallet, men andre egenskaper er vel så viktige. Flere målelaboratorier vil utføre en måling av fiberen mot en avgift. Vi bruker et velrennomert laboratorium i New Zealand som gir en komplett analyse av fiberens totale kvalitet. Det resulterende histogrammet viser fire viktige måltall av de første 2000 individuelle fiberne fra prøven.

Les mer om målekriterier og måltall for alpakkafiber.

Hvordan blir fiber vurdert og av hvem?

Oppdrettere vil se etter og avle for den mest eksepsjonelle alpakkaen man kan få frem. Oppdretterne vil ha de samme karakteristikkene som fiberdommerne ser etter. Noen karakteristika er mer arvelig enn andre. Etterhvert som nivået på alpakka øker i Norge vil oppdretterne forplikte seg til å avle for det beste. Høykvalitetshingster klarer å videreføre sine egenskaper i sitt avkom, og vi kan se avkommet vinne i konkurranser om og om igjen. Slike dyr kan bli svært verdifulle. Vi har funnet hingster som har vært avertert til salgs for ca syv millioner kroner ($1000000) i USA, men vi kommer nok aldri til å komme til det nivået her til lands, heldigvis!

Oppsummert ser fiberdommere etter følgende:

  1. Finhet og følelse
  2. Ensartethet i mikron, hårlengde og farge
  3. Form definert av krimp, bunting (hårene ligger i bunter) eller tetthet
  4. Glans
  5. Mangel på dekkhår og urenheter
  6. Vekt

Kommersielle spinnerier i f.eks. Peru har syv graderinger av fiber basert på mikrontallet (tykkelsen). Den fineste er Royal alpakka med en micron på under 20, og babyalpakka, som er fiber med diameter på mellom 20 og 22,9. Superfin er mellom 23 og 26,9 mikron. Erfarne sorterere i Peru sorterer og graderer alpakkafiber for hånd.

Mer om gradering av fibertykkelse.

Vi håper artikkelen har gitt et lite innblikk i hva man bør se etter i en alpakka.Det er ikke lett å få oversikt over vurderingen av fiberens forskjellige kvaliteter, og sammenhengen mellom de, det er en vitenskap i seg selv! Denne artikkelen søker kun å gi et overblikk. Gå til en oppdretter og spør hva de synes er viktig å avle frem, sammenhold dette med hva du selv har funnet frem til og planlegg ditt oppdrett deretter. Det finnes ingen absolutt fasit, hadde vi hatt det ville vi hatt bare perfekte alpakkaer alle sammen!

Gå gjerne til vår nettbutikk og se noen av de flotte produktene man kan få av alpakkaens fiber!

Alpakkaer sammen med andre dyr

Alpakkaer blir mer og mer tilgjengelige og prisgunstige, og oppdrettere blir ofte spurt av potensielle eller nye eiere om alpakkaer kan være sammen med andre livdyr i husdyrrom eller på beite. Dette k

...les mer

Om vaksinering mot klostridieinfeksjoner

Klostridieinfeksjoner er et relativt kjent fenomen. Klostridier finnes så godt som overalt og hvis det skaper problemer er det vanligst med magebesvær før det er over. For produksjonsdyr er det vanlig

...les mer

Tenner og tannstell

De færreste alpakkaer trenger tannsliping, men for de som trenger det er det viktig at det utføres før det blir et problem for alpakkaen å spise. Det blir sagt at det kun er nødvendig å slipe tennene

...les mer

Hvorfor alpakkautstilling?

Så… hvorfor har vi alpakkautstillinger? Er det for å kunne posere ved siden av vår vakre alpakka og sole oss litt i glansen? Nei, dette er ikke en skjønnhetsutstilling, det er et fesjå. Det er stor f

...les mer

Verdi over tid, og hvorfor kjøpe gode alpakkaer

Førsteklippen til en alpakka har vanligvis den beste fiberen, den er finest, har best crimp, minst dekkhår, og minst variasjoner i kvaliteten på fiberen som det individet kommer til å levere. Noen gan

...les mer

Å nei, det ble en gutt!

Som alpakkaoppdrettere ønsker vi alle hopper. Hoveddelen av flokken vår må være hopper, hingster trenger vi en eller to av, og for mer nytt blod kan vi leie inn en hingst. Dette er en måte å gjøre det

...les mer

Måling av fiberkvalitet

Driver du oppdrett av alpakkaer kommer du sikkert også borti endel betegnelser eller forkortelser som skal si noe matematisk om hvilken kvalitet fiberen til alpakkaene dine har. Mange blir svært forvi

...les mer

Alpakkaimport

Gjennom analyser av bakgrunn og individuell kvalitet ønsker Knapper Alpakka å gjøre importer av alpakka til beste for enkeltoppdretteren og som et positivt bidrag til stammen i Norge som helhet. Vi er

...les mer

Å utvikle et avlsprogram

Å utvikle et avlsprogram av Mike Safley, Northwest Alpacas, www.alpacas.com Oppdrettere av rene raser verden over ønsker å produsere de beste av en rase. De vil at deres dyr skal bli det beste de kan

...les mer

Giftige planter for alpakka

Alle disse plantene er giftige i forskjellig grad for alpakka og for andre dyr. Se også Giftiga växter EikQuercus sppRisiko: Lav. Hester har dødd av å spise eik. Effekt kan ellers være alt fra fordøye

...les mer

En pilgrimsferd til alpakkaenes hjem Chile

Vi hadde egentlig tenkt å la det være med importer for en stund, men så fikk vi en mulighet til å reise til området alpakkaene kommer fra. Der alpakkaer lever slik de gjorde opprinnelig, på store og f

...les mer

Baby-alpakka? Royal alpakka?

Når vi sier "Babyalpakka" tenker vi gjerne første klippen av en alpakka. Men det er ikke helt riktig. I praksis er babyalpakka all alpakkafiber som er under 23 mikron. I Peru, som har ca 80% av alle a

...les mer

Forskjellen på saueull og alpakkafiber

Vi har tidligere sagt noe om kvaliteten på alpakkafiber og hvor god den er i forhold til saueull. Men hva er egentlig grunnen til at man virkelig bør se to ganger til alpakkafiberen? StrukturStrukture

...les mer

Environmental impact of camelids

David E Anderson, DVM , MS , Diplomat ACVSAssociate Professor and Director International Camelid Initiative We have been investigating the environmental impact of camelids for several years. These st

...les mer

Hvordan starte med alpakkaer

Hvordan starter jeg med alpakkaer? Det er mange som spør om dette, og svaret avhenger i mange tilfeller av hva du ønsker å ha alpakkaen for, men her er en sjekkliste som utgangspunkt. Oppgave Kommenta

...les mer

Vedlikehold og vask av alpakkaprodukter

Med den rette behandlingen kan produkter laget av alpakka vare i generasjoner! Mumier har blitt funnet i Andesfjellene fortsatt med intakte alpakkaklær på, etter over to tusen år. Det er temperaturfor

...les mer

Hvordan bedømmes en alpakka

Alpakka bedømmes etter sine kvaliteter Det er store kvalitetsforskjeller på individene, hvilket man bør være klar over hvis man ønsker å kjøpe en (to) alpakka(er). Det er flere kriterier man måler kva

...les mer

Flueangrep på alpakka og andre dyr

Visse ting kan være ubehagelig å måtte gjennom når man har dyr. For saueeiere er flueangrep vanlig, ifølge vår veterinær, men alpakkaeiere opplever det ikke så ofte og ikke så alvorlig. Vår Paris oppl

...les mer

Hvorfor alpakka

AlpakkafiberenAlpakkaer produserer en av verdens fineste og mest luksuriøse naturlige fibre. Fibrene blir klippet av dyrene en gang i året, selvsagt uten at dyret blir skadet. Alpakkaene har ca 22 for

...les mer

Minimumsstandard for omsorg

Når man tar på seg ansvaret for lamaer eller alpakkaer er det en minimumsstandard for omsorg og human behandling av dyrene. Disse er de mest grunnleggende kravene som alle lamaer og alpakkaer må få ti

...les mer

Camelider og slektskap

Familien Camelider har 6 medlemmer hvorav fire er fra Sør-Amerika. De fra Sør-Amerika inkluderer lama, alpakka, guanaco og vicuña. Under familien camelider finner vi slekten Lama som inkluderer Llama

...les mer

Alpakkafakta

Korte fakta om alpakkaen Alpakkaen ble utviklet i Sør-Amerika der den lever sammen med lamaer, guanakoer og vikunjaer som alle er en del av kamelidfamilien. I samme familie finner du også dromedarer o

...les mer

Lama vs Alpakka

Llama glama og Vicugna pacos Størrelse lama og alpakka Alpakkaer er mye mindre enn lamaer. Ofte hører vi: "Se, en baby lama!". Men nei, det er en alpakka, og den blir ikke større. 1 meter over manken,

...les mer

Kjekt å ha for cria-fødsler

Hvis du oppdretter alpakkaer er det svært nyttig å ha tilgjengelig en pakke med "verktøy" på den tiden criaene forventes født. Ha en pakke med ting som er kjekt å ha om noe skjer under fødselen så bli

...les mer

Hva man bør se etter i en alpakka

Det som skiller ett dyr fra det neste er form og fiber. Utstillinger arrangeres nesten over hele verden og dyrene vurderes i forhold til disse karakteristika. Dyrets fiber kan også vurderes separat. V

...les mer

Bodyscoring/form-vurdering

Mange alpakkaeiere vurderer alpakkaenes form ved å kjenne på ryggen over hofta på dyrene. Bruk tommel og fingre over ryggraden nær siste ribben, omtrent en håndsbredd foran hofta. Hvor flatt dette omr

...les mer

Fiberkvalitet i produkter

Alpakkaprodukters forskjellige kvaliteterDet finnes flere forskjellige kvaliteter på produkter laget av alpakka. Alpakkafiber er et meget eksklusivt og dyrt råstoff, og prisingen av alpakkaprodukter k

...les mer

Historikk

Alpakkaer, en gang tilbedt av de innfødte i de høye Andesfjellene, og begravet sammen med offergaver. Alpakkaen, og dens kusine, lamaen, var de eneste tamme dyrene da de første Europeerne kom til Inka

...les mer