Artikler

På våren, gjerne i mai-juni, er det klipping i Norge. Slik får dyrene beholde "kåpa" så lenge det er kaldt i været og får tid til å gro den tilbake før høst og vinter kommer tilbake. Men det er ikke bare under klipping du trenger fikseringsau. Vi har funnet at det også passer godt for endel oppgaver innenfor helse. Noen ganger er det fint om alpakkaen eller lamaen holder seg nogenlunde rolig mens du behandler den eller veterinæren gjør inngrep. Det er langt lettere å få til med fiksering, og du slipper risikable beroligende midler.

Her beskriver vi hvordan vi har laget vårt fikseringstau.

Materialer og utstyr:

 • Tau. Bruk mykt tau, ca 1cm tykt, gjerne laget for seiling. Husk at tauene kommer til å ligge inntil huden på dyret og du ønsker minst mulig ubehagelig gnissing.
 • Fiolinblokk. Du finner slike i båtforretninger, men også andre kan ha dette.
 • Svivel.
 • Smal, men sterk, plank. Ca 2x1" (ca 5x2,5cm).
 • Fester på vegg som monteres ca 50cm opp på veggen, og ca 6m fra feste til feste så dyret kan strekkes ut.

Fikseringstau for alpakka og lama foran
Fikseringstau for alpakka og lama bak

 

Bakbena skal festes først! Når alle deler er festet og ligger klart til alpakkaen fører dere dyret inn. En person holder alpakkaen, mens en annen fester tauet på beina, mens dyret er stående.

Så forbena på tilsvarende måte. Den som festet forbena tar nå tak i den løse enden av tauet som går gjennom fiolinblokken og strammer mens den som holder dyret legger alpakkaen eller lamaen mykt og rolig ned. Etterstram tauet slik at dyret ligger utstrukket, men ikke for stramt.

Fiksert alpakka
Fiksert alpakka

Vi lærer gjerne bort teknikken til våre kunder!

 

 

Universitetet i Sydney har undersøkt alpakkaers administrasjon av sine økosystemer. Det er svært interessant lesning og gjelder også lamaer. Dette er effektive landskapsvedlikeholdere, snille på økosystemene de oppholder seg i og effektive i næringsopptak.

Les rapporten her

Du kan også finne mer interessant om alpakkaers positive effekt på miljøet her: 

Miljøvennlige klær

Skitne klær

Environmental impact of camelids

Alpakkaer blir mer og mer tilgjengelige og prisgunstige, og oppdrettere blir ofte spurt av potensielle eller nye eiere om alpakkaer kan være sammen med andre
livdyr i husdyrrom eller på beite. Dette kan være et vanskelig spørsmål å svare på hvis oppdretteren ikke er godt kjent med de dyrene det spørres om og noen
ganger kan det være vanskelig selv om man er godt kjent med de.

Les mer ved å klikke på bildene, eller last ned en PDF her.

alpakka sammen med andre dyr alpakka sammen med andre dyr 2

Tradisjonelt kan man sammenligne de Sør-Amerikanske indianeres hold av alpakka med samenes hold av rein, de ga alt man trengte for å overleve.

I dag holdes alpakka for sin fiber, men også for kjøtt selv om det er et mindre produkt. Fiberen (ulla) har egenskaper som gjør alpakkaen velegnet for hold i Norge. 

 • Like fine fiber som kasjmirull.
 • Glatt som silke
 • Sterkere fiber enn mohair og saueull.
 • Mykere enn bomull
 • Enestående isoleringsegenskaper. Isolerer bedre enn gåsedun og saueull
 • Klør ikke i høy kvalitet, motvirker allergiske reaksjoner på grunn av minimalt med lanolin i ulla. Lanolin holder på støv og mikroskopiske allergener.
 • Lav vekt på grunn av fibrenes cellestruktur
 • Naturlige fibre motstår falming over tid
 • Fibrene er naturlig smuss- og støvavvisende
 • Nupper minimalt! 
 • Puster svært godt slik at den holder huden tørr. (for sokker laget av alpakkaull betyr dette mindre luktproblemer av føtter og i sko)
 • Mister ikke sin gode isoleringsevne selv hvis den blir våt
 • Isolerer ikke bare mot kulde, men virker også svalende i varme, avhengig av hvordan produktet er laget

Produksjon

Norsk Kamelidforening og vi jobber for å få alpakkaer og lama inn i jordbruket. De er klassifisert som produksjonsdyr, men produksjonen må settes i system. Fiberen brukes til spinning, veving og toving. 

Produkter som er på markedet i dag er mangfoldig og svært populært.

Bruksområder

Alpakkaen er et intelligent dyr som lett kan trenes til ulike oppgaver, f.eks. som terapidyr eller rett og slett gå med grime på skogsturer. I Finland er "pacility" en populær sport, agility for alpakkaer. Den viktigste oppgaven deres er likevel å produsere fiber.

De er velegnet for produksjon i liten eller stor skala, som hobbydyr og for besøksgårder. Som hobbydyr blir de ypperlige selskapsdyr, som får en i godt humør med alle sine spillopper.

Produkter kan være garn, tovede produkter, veving, turisme, terapi som yoga eller turgåing, besøksgårder, sosiale besøk på sykehjem eller andre behandlingssteder og salg av små mengder fiber til hobbyprosjekter som f.eks. den tovede hesten som vises her. Jo mer du foredler fiberen desto mer tjener du på den. Siden alpakkaene kommer i så mange farger vil du kunne bruke naturlige farger i stor utstrekning, og en oppdretter begynte faktisk å selge fluefiske-sett med alpakkafiber.

De er fantastiske beitedyr, og vil holde et beite i ypperlig stand. De vil hverken tråkke ned eller forurense beitet, og spiser alt som er grønt.

Alpakkaen, dvs *enkelte* alpakkaer er gode som voktere. De vil beskytte flokken mot dyr opp til størrelse for rev. Hvis flokken blir angrepet av et større dyr er alt de kan gjøre å varsle fra. Husk at en vokter er en personlighetstype, hvilken som helst alpakka kan ikke settes til å vokte.

Kvalitetsforskjeller

For de som ønsker et hobbydyr, terapidyr eller som attraksjon for en besøksgård vil temperament være det viktigste å se på. Alpakkaen har individuelle personligheter, noen er voktere, noen er ledere og noen er svært nysgjerrige på mennesker, til tross for at de ikke er kosedyr.Hest laget av tovet alpakkaull

For de som ønsker å drive produksjon vil kvaliteten og mengden av fiber være viktig. Vær klar over at ett dyr kan levere en kilo fiber per år, mens et annet leverer opp til åtte. Ett dyr kan ha fin fiber, mens et annet kan ha grov fiber med mye dekkhår. Det er viktig å kvalitetssikre fiberen, hvilket enkelt kan gjøres ved å sende en prøve til et laboratorium, få det vurdert av en kvalifisert, eller delta på en utstilling. Det finnes utstillinger hvor dyret må være med, og utstillinger hvor man kun sender inn fiberen.

Det er ikke noen motsetning mellom personlighet og kvalitet på fiberen, så det er fullt mulig å si ja takk begge deler også.

Alpakkaer er hardføre, nøysomme og sunne dyr, og alpakka i norge passer perfekt! 

 


De færreste alpakkaer trenger tannsliping, men for de som trenger det er det viktig at det utføres før det blir et problem for alpakkaen å spise. Det blir sagt at det kun er nødvendig å slipe tennene en gang i året, men det er ikke alltid korrekt. Tennene trenger å slipes ved behov.

Å la alpakkaens tenner vokse seg så lange som bildet viser er ikke god dyrevelferd.Å la alpakkaens tenner vokse seg så lange som bildet til venstre viser er ikke god dyrevelferd.

felling

Alpakkaer vil felle melketenne sine mellom to og fem år. I denne perioden kan tannsettet se ganske så ille ut,men det retter seg gjerne til full tilfredsstillelse etter kort tid. Se bilder til høyre

Alpakkaer får kamptenner.  Hingstenes kamptenner er formidable våpen, og bør kuttes av. De må ikke trekkes! Hoppenes kamptenner er mindre, og utvikler seg i senere alder enn hingstene. Ikke alle hopper får de. Vanligvis er det ingen grunn til å slipe ned hoppenes kamptenner da de er så små, men har du ei hoppe med kamptenner, så pass fingra, de er sylskarpe.

På bildet ser man at alpakkaens fortenner er på vei utenfor tyggeplaten

På bildet ser man at fortennene er på vei utenfor tyggeplaten. Det er nå man skal trimme de! Gjør man det tidlig er det store sjanser for at tennene igjen finner sin plass under tyggeplaten, og vil bli slitt naturlig. 

På bildet under vises samme dyr med kamptenner fjernet, og fortenner slipt ned i riktig lengde.

Verktøy som kan brukes for tannstell inkluderer sagetråd eller fight-o-matic for kamptennene, Dremel eller tooth-a-matic for fortennene. Dremel fungerer greit på melketenner, men voksne tenner er veldig sterke, og friksjonen skaper varme. 

Tannstell er en viktig del av å være alpakkaeier

Dette kan bli smertefullt for alpakkaen. Kjøler man ned med kaldt vann kan tennene sprekke, så bruk Dremel med forsiktighet. Tooth-a-matic gjør jobben på 15 sekunder eller mindre, er nøyaktig og det er umulig å skade dyret. 

Tannstell er en viktig del av å være alpakkaeier. Sjekk tenner jevnlig for å se at de vokser som de skal. Hvis de ikke gjør det må man rette det opp så snart som mulig, og ikke vente i måneder på neste klipp for eksempel. 

De aller fleste alpakkaer har et godt bitt, så det er mindretallet som trenger tannhjelp. Men de som trenger det må få det!

Et eksempel på et perfekt alpakkabittEt alpakkasmil

Til slutt, et eksempel på et perfekt bitt til venstre, og til høyre et smil. Man kan fint ha perfekt bitt selv om tennene vises :-)

 

Skilt til Knapper Alpakka

 

logoknapperalpakka-med-navn-2.png

 

Vi er medlem av

Norsk Kamelidforening